www.torbenhammelev.dk © 2012 

                                                                                   

 

VELKOMMEN TIL MIN HJEMMESIDE

 

 

 

 

 

     Lehnsgreve de Hammelev

          til Mimremosen

 

Se: Historien om Nissen-familien og mig, er jo i virkeligheden en spøjs affære, der går rigtig mange år og generationer tilbage.

Ib's mormor er fra Sdr. Sejerslev - en lille flække, der er nabo til Daler (en anden lille flække mellem Højer og Møgeltønder). Min farmor - Cecilie (Ib's mor) - er som barn kommet på Nissendynastiets slægtsgård og har leget med børnene dér. Siden er Ib kommet som feriedreng, og der har været besøg/ophold den anden vej.

Første gang, jeg er med på besøg dernede, er jeg en lille teenager (dvs.12-13 år), og vi skal besøge "den gamle Nissen" på Daler Mølle. Ib instruerer kraftigt før besøget om opførsel og især reglerne omkring "Det store Sønderjyske kaffebord". Tag kun én af hver, selvom f.eks. bollerne eller wienerbrødet smager godt, for du skal hele vejen rundt, og det betyder 3 slags boller, 3 slags wienerbrød, 3 forskellige lagkager og 3-4 tørkager (småkager). Og hvad mødte vi så ?? - Ja, det fulde kaffebord, og der blve budt 2 gange af hver slags. Mødte også de gamle dyder på landet, hvilket betyder, at Patriarken (her = Storbonden) sidder for bordenden og styrer det hele, mens "fruen" i huset passer sit køkkenet. Også her mit første møde med rigtig sønderjysk sprogbrug/dialekt. Forstod aldrig en skid af, hvad der blev sagt, så det var et noget magert besøg for mit vedkommende.

Gamle Nissen har 4 børn : Carsten Nissen, der arver fædrene gård, Søren Lausten, der arver Møllen, en datter (husker ikke lige navnet), der er spillelærer i Tønder by, og endelig en søn, der flytter til Løgumkloster.

Carsten og hans kone Abelone besøger vi flere gange. På et tidspunkt flytter de fra gården og overlader den Claus Nissen og hans hustru Tinne. Herudover har Carsten og Abelone Peter, der bliver bankmand og gifter sig med Kirsten (også bank). De flytter fra Tønder til Brøns ved Skærbæk, hvor Peter får job.

Ingrid (frisør) bliver i Møgeltønder sammen med sin Matthis og bliver gift Jürgensen.

Tove bliver gift med Gert og får efternavnet Frauen og flytter ind i Daler Gamle Skole, hvor de får den ene længe. Den modsatte længe bruges som forsamlingshus i Daler og jeg har været til adskillige fester her (altid mindst 100 deltagere) og

endelig Christian, der er gift med Bente (skilles dog i 2008), der er vognmand og bor i Daler lige ved siden af kirken.

Søren Lausten - gift med Marie - får 4 børn. 2 piger, Hedvig, der bliver gift med Jens og Hevig, gift med Kjeld. De flytter fra egnen, men ikke længere væk end der er meget tit kontakt. Christian, der arver gården/møllen og desværre aldrig bliver gift og så Jens, en søn, der flytter på institution p.gr.a fysiske/psykiske handicaps.

 

Alle de her nævnte børn er jævnaldren med mig (+/- 10 år), og selv efter IBs død i 2002 er det lykkedes at holde forbindelsen ved lige med besøg hos stort set dem alle sammen - og nu også hos deres børn og svigerbørn og børnebørn.

De skal nu oprettes og sættes ind i respektive "klaner".

 

Det er tydeligt, at Ib's største relation er Søren Lausten, og de fleste besøg i det sønderjyske har ham som omdrejningpunkt. Han er også helt klart den lokale "stor-bonde", og Ib imponeres lidt af, at landbruget altid er i krise, men han har rø... fuld af penge. Bruger ikke nogen på noget andet end udvikling af landbruget. Sønnen Christian er inde over denne drift, så da Møllen lukkes, flytter Christian ind på gården og Søren?Marie ind i et såkaldt "aftægts-hus" - betalt af Christian. Det er også ham, der hen over årene får opstillet den første moderne vindmølle på bedriften, så han kan blive selvforsynende med strøm. Samtidig udvider han staldbygningerne til det dobbelte og installerer supermoderne malke-anlæg.

 

Min interesse for dette sønderjyske ophav kan ligge på et meget lille sted i de år, hvor jeg har travlt med alt muligt andet. Men i takt med, at Ib's helbred svækkes allerede i midten af 90'erne, har han og mor brug for en chauffør, når de skal på besøg nede i området. Og nu er jeg jo blevet voksen og de jævnaldrende stiftet familie og fået børn osv., og de er pludselig (øjenåbner) blevet hyggelige og rare familier at besøge at være sammen med. Kan snakke om alt muligt med dem og nu inviteres vi også med til de store mærkedage som sølvbryllup og runde fødselsdage.

 

Den  gamle Karsten Nissen dør medio 90'erne, og her er det mit første møde med en ægte sønderjysk begravelse. Hente kisten i hjemmet og køre kortege rundt i området, hvor han har boet og levet, og hvor beboerne har lagt små blomsterhilsner i vejkanten. Så i kirken, hvor vi følget skal ind før kisten bæres ind, og så bagefter hen til graven med nedsænkning og salmesang. Kaffe og kage efterfølgende og så middag til "de nærmeste" sammen med præsten, der både beder bøn og sørger for mere salmesang.

I 1999 er det så Søren Lausten, vi skal sige farvel til efter samme koncept.

 

Med de gamle ude af billedet flyttes fokus på næste generation, og her bliver Ingrid og Matthis nyt fokuspunkt. Dels fordi Christian Møller er alene og ikke stiller an med det store traktement, dels fordi Ib kan svinge en bajer med Matthis. Og med næste generation på banen (mine jævnaldrende) får jeg også en væsentligt større lyst til at besøge disse sønderjyske familier. 

 

  På job i Springbræt

 

 

Lorem »

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

 

Lorem »

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.