www.torbenhammelev.dk © 2012 

                                                                                   

 

VELKOMMEN TIL MIN HJEMMESIDE

 

 

 

 

 

     Lehnsgreve de Hammelev

          til Mimremosen

 

Historierne om "min" familien Hammelev bliver -ligesom Caspersen-historierne" - ud fra min hukommelse og ud far, hvad jeg kan huske, jeg har oplevet og fået fortalt, hvilket betyder, at det ikke altid er 100% fakta, men efter bedste evne.

 

Mit første møde med en Hammelev skete ovre i Erritsø, hvor jeg blot havde fået at vide, at mor ikke kom alene. Det viste sig, der kom en bankassistent med. Ulasteligt i jakkesæt med slips og det hele på trods af, at vi var rigtigt på landet Erritsø.

Har efterfølgende hørt, at de mødtes på Færgekroen i Tivoli, hvor han var sammen med 3-4 kolleger efter overarbejde og nede for at drikke bajere. Mor var sulten efter kartofler, fordi jeg ikke var hjemme. Ib's kolleger hev hende over til bordet til den stakkels ungkarl, der boede hjemme på dette tidspunkt (selv om han var 35 år).

 

De første mange år af dette nye fællesliv skete uden de store udsving. Der var bryllup mellem mor og Ib d. 21.07.1959, som dels blev holdt på Park-restaurant (frokost), dels hjemme hos farfar og farmor (familien om aftenen). Eftertænksomt kan det siges, at det var første gang den kommende familie defineredes, for fra mors side var kun mormor med til brylluppet. Ingen søskende eller mostre/onkler. Hvorimod Ib's familie var rigt repræsenteret.

Havde et par uger forinden været på den første sommerferie sammen, hvor det i bagklogskabens klare lys, blev lysende klart, at Ib havde større interesse i sine forældre end i mor og mig. Vi boede i ét lejet sommerhus i Rørvig - farfar/farmor 500 meter fra i et andet. Og vi var sammen hver dag..Alle 5.

 

På dette tidspunkt bestod familien (familiesammenkomsterne) primært af Onkel Nicolaj (tobakshandler i Holmbladsgade), hans kone Ingeborg, Moster Marie og hendes mand, Carl og Moster Christine, der var alene, i Kildevælsgade.

 

Herudover bestod familien af Josefa, der dels var tandlæge, dels enke efter én af Dansk Luftvåbens pionerer, Jeff, der styrtede ned med sit fly ude i Ermelunden (en del af Dyrehaven) og Niels og Martha, der angiveligt var "familiens sorte får" - hvorfor ved jeg ikke, men de var stort set aldrig med til familiens sammenkomster.

 

Og så hører det med til historien, at bortset fra et fuldendt stamtræ, aner jeg intet om farfar's familie. Har aldrig tilbragt tid sammen med dem, bortset fra 2 kortvarige besøg af angiveligt 2 kusiner fra Amerika i 60'erne med 1 ½ års mellemrum.

 

Mor's venner og familie gled mere og mere i baggrunden til fordel for Ib's, der primært var bankkolleger (Visti's, Daltoft's og Holbech's samt gamle soldaterkammerater (Holger i Vejle (33) o g Amundsen m.fl,.

Og nu soldaterkammeraterne er nævnt er det på sin plads at omtale den allerstørste brist i dette ægteskab. Ib var indkaldt ved Den Kgl. Livgarde på hold 42,II, hvilket betyder :under krigen..I aug. 1943 stormede tyskerne kasernen i Gothersgade, hvor de lå, kl.05.30 d. 29.08. Tyskerne snød og tog bagindgangen, hvor de blev mødt af en enkelt vagt og en sergent, der mistede livet ved denne lejlighed. Resten af Livgarden blev læsset på nogle lastbiler og kørt til Sandholdlejren, hvor de blev interneret (betyder tilbageholdt), men dog ikke mere end at farfar og farmor cyklede derop med forsyninger.

Og næsten samtidigt med dette er det altså, at mor har sjov med en tysk soldat hjemme i Åbenrå, bliver gravid og føder Peter.

Og ufatteligt nok : dette skisma vil Ib aldrig nogensinde tilgive hende. Dette er kommet endda meget tydeligt til udtryk indtil flere gange, når Ib har haft en ordentlig brandert på. Så råber og skriger han, smider med porcelænet og kalder hende de værste gloser såsom "tysker-tøs" osv.. Mindst 3 gange har jeg siddet kl. lort om natten og spærret for hoveddøren, fordi mor ville gå og forlade hjemmet efter sådan en omgang. 

Og måske i virkeligheden baggrunden for hans afstandtagen til den Caspersen'ske familie generelt.

 

Retfærdigvis skal det siges, at der var undtagelser. Fidde og Tenna (min moster og onkel) blev holdt inde i varmen - dels fordi de var usnobbede, dels fordi Fidde og far kunne drikke nogle bajere og sjusser sammen.

 

Samme tendens ses, da Ib begynder at dyrke samvær med sin fætter Kaj, der er søn af Niels og Martha, som jo ellers er i unåde. Men her kan han slappe af og få nogle gevaldige gewesener i muntert lag. Der mangler aldrig noget, når vi er sammen med dem.

 

Medio 60'erne begynder vi så at holde ferier uden farfar og farmor. Om det er skrantende helbred eller hvad der er årsag til dette "frafald", ved jeg ikke. Måske har mor antydet, at hun er træt af servere mad for 5, når hun holder ferie.

 

Ferien i 1968 husker jeg tydeligt, for denne sommer skete der en masse. Samværet med fætter Kaj, havde givet mig anledning til at lære sønnerne Bjarne, John og Finn at kende. Bjarne 5 år ældre, John 1 enkelt år og Finn 7 år yngre. Denne sommer lejer vi sommerhus gennem Privatbanken oppe i Skallerup Klit mellem Lønstrup og Løkken. Her er lavet et helt nyt "ferieland" med nogle og 50 sommerhuse, et supermarked, restaurant, legeplads, minigolf og andet.

Aftalen er, at Kaj og Annelise kommer forbi nogle dage og har John med, som bliver en uge sammen med os 3. Og fordi han er med, må jeg lige pludselig en helt masse, hvilket i praksis betyder, at John og jeg hver aften i en uge tager turen hen ad stranden til Lønstrup og går på Discoteque dér. Indrettet som rigtig "Western-Saloon" - meget populært de år. John er malerlærling og har væsentlig flere penge til rådighed end jeg, der er i gymnasiet og på lommepenge og fritidsjob. Så vi får både bajere og sjusser. John lægger damer ned i klitterne, og jeg "passer" på tegnebogen i medens".. Efter sommerferien har jeg John med til den første fest på Kildegård. Nu er jeg 3. G'er og tilladt at føre mig frem. Men jeg skulle aldrig have taget John med, får han løber ind i Lisbeth, der går i 1. G, og så vil han sgu ikke mere sjov med mig. Han går seriøst ind i dette forhold, flytter sammen med hende, bliver gift, køber hus, får 2 børn, bliver skilt osv.., men han er den dag i dag stadig sammen med hende i tide og utide. De kan tilsyneladende ikke finde ud af at bo/leve sammen, men kan på de anden side heller ikke undvære hinaden.

Det er jo så også deres lejlighed på Frederiksberg, jeg overtager i 1976, da de køber hus i Valby. De kan godt få hjælp af Ib, idet han sørger for de nødvendige lån, men stadig har han intet gjort for at hjælpe mig i lejebolig.

 

Festerne med Kaj og Annelise fortsætter og pudsigt nok får Ib og mor nye venner, idet Lisbeth's forældre bliver en del af vores omgangskredsen, mens de frafælger John's forældre. 

Kaj's ældste Bjarne er politisk ræverød..Med i de rigtige fagforeninger og tager på dtte tidspunkt på Ulandsarbejde i et års tid. Han har i mellemtiden mødt Lis, der er frisør, og vi gør alt for at holde hende inden for familiens rækker. Således også da John holder svendegilde og Lis er med.

Bjarne og Lis får hinanden 12. dec. 1970 og får senere børnene Bettina og Kenneth. 

Vi har her et par år, hvor vi dyrker hinanden og fællesskab. Således har vi en hel sæson, hvor vi alle 4 (John, Lis, Bjarne og mig) mødes i hallen ved Ryparken og spiller badminton i ØBK (Østerbro Badminton Klub).

John og Lisbeth's bryllup foregår på Sheraton i København og for mit vedkommende præget af 2 ting. Næsten samtlige gæster er af den ældre årgang, så der er ikke meget gang i den, men på den anden side af gangen holder benzinselskabet BP personalefest med levende orkester, så her finder jeg et par gode piger at danse med. (viser sig i øvrigt at endnu en fætter til Ib og Kaj - Vagn er med til denne BP-fest, da han ikke dyrker omgang med familien.) Og for at det ikke skal være løgn, bliver én af gæsterne dårlig under middagen, fortrækker til lokalet ved siden af og dør af hjertestop.

 

I mine sprit-tåger glider samværet med Hammelev'erne længere og længere ud i periferien og det er sjældent, vi ses de næste mange år.

 

I 1976 siger vi farvel til Valdemar (farfar) efter et par turbulente dage frem og tilbage mellem 2-3 afdelinger på 2-3 forskellige hospitaler.

 

Ib er jo tilsyneladende ansat det helt rigtige sted for allerede som 62-årig tilbydes han i 1983 en yderst gunstig fratrædelsesordning fra Privatbanken med fuld pension, der betyder, at han reelt bor i Rørvig halvdelen af året. (mor bliver ved på jobmarkedet til 1993). Så i perioden april/maj - sept./okt. render han rundt og hygger sig med bageren, der bor længere nede ad vejen. Han passer have, slår græs og den slags. De første år flere større projekter med maling af bygninger, træfældning osv., men da helbredet begynder at svigte, går han mere og mere i stå. Selv med en elektrisk plæneklipper orker han til sidst ikke at slå græsplænen. Mor's andel i dette ræs er at køre op fredag efter fyraften, lørdag gøre rent, søndag lave mad til hele ugen, så han blot skal putte i mikrobølgeovn. I wwekenderne ofte gæster, så Ib kan underholde og mor servere.

 

  På job i Springbræt

 

 

Lorem »

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

 

Lorem »

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.